Nieuwsberichten

KlimaatMaten

6 maanden geleden

Om die daling te realiseren hebben we jullie, de scholen, directies, leerlingen en ouders écht nodig. In samenwerking met Provinciale diensten van Natuur en Milieu Educatie en Milieuzorg Op School Oost-Vlaanderen (MOS) lanceren we daarom KlimaatMaten. Een interactieve challange waarbij scholen zelf een bucketlist opstellen met doelstellingen en opdrachten die jullie kunnen verwezenlijken om op school het klimaat te verbeteren én bij uitbreiding voor heel Dendermonde.

 Wat is KlimaatMaten?

Als lokaal bestuur ondertekenden we het burgemeestersconvenant en via onze klimaatplannen trachten we de Europese doelstellingen effectief te halen. Dat wil zeggen: onze uitstoot aan broeikasgassen verminderen én ons aanpassen aan het veranderend klimaat. Dat doen we uiteraard niet alleen, maar met alle inwoners, ondernemers, … en ook scholen! En laat die laatste nu net de doelgroep zijn waarvan de impact veel verder draagt: niet alleen op school zelf maken we werk van lagere energiefacturen, meer duurzame verplaatsingen, ecologische lunchen, …. ook thuis bij de ouders van die leerlingen krijgen die leuke duurzame initiatieven handjes en voetjes. Win-win dus voor iedereen!

Met KlimaatMaten gaan leerlingen, directies en leerkrachten samen aan de slag om die klimaatdoelstellingen heel concreet te maken met wat voor hen belangrijk én haalbaar is. Ze gaan aan de slag in hun eigen school, dagen andere scholen uit en leren met de nodige ondersteuning en informatie van de provincie (MOS) en andere partners (Globelink, stad, …) hoe ze echt kunnen helpen om de klimaatopwarming zo beperkt mogelijk te houden.

KlimaatMaten richt zich naar 5de en 6de leerjaren van het lager onderwijs en naar het secundair onderwijs. Deelname voor scholen is vrijwillig en gratis! En via het jongerenbudget kunnen jullie mischien nog extra centen voor bijkomende acties op school vinden.

Ruwe timing voor het traject schooljaar ’23-24:

  • 20 Nov ‘23: officieel ondertekenmoment (afhankelijk van input en aantal scholen kan deze datum nog wijzigen)
  • Nov-dec’23: opmaken ‘bucketlist’ door de leerlingen/scholen (met ondersteuning van Globelink/andere partner)
  • jan- feb ’24: opmaken en layouten ‘bucketlist’ (door de stad)
  • feb-maart ’24: infosessies/workshops voor leerkrachten (door de provincie i.s.m. stad)
  • maart- mei ’24: acties op de deelnemende scholen
  • eind juni ‘24: spectaculair feestelijk slotevent

 

Graag meer info? Prik een momentje in op onze roadshow! Vanaf donderdag 19 oktober 2023 tot woensdag 25 oktober 2023 kunnen wij op het afgesproken moment bij jullie op bezoek komen met een extra woordje uitleg. Schrijf snel in op: https://forms.office.com/e/J4TEWGXnZi  

 

Jullie kunnen nog tot 31 oktober 2023 beslissen of jullie met de school deelnemen.

 

Indien er nog vragen zouden zijn, horen we dat graag op duurzaamheid@dendermonde.be.

Wij kijken er alvast enorm naar uit om jullie te ontmoeten!  

Andere nieuwsberichten

Tetterfeest
Nieuwsbrief
Tettergazet zomer
Celbeton
 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat er allemaal op stapel staat?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief